DU Cost Accounting Question Paper 2014 [Dibrugarh University BCom 4th Sem]

 Dibrugarh University BCom 4th Sem Cost Accounting Question Paper


Dibrugarh University B.Com 4th Semester 

Cost Accounting Question Paper’ 2014

COMMERCE (Honours Core / Regular)

Paper: COM – HC – 4016 / COM – RC – 4026

(Cost Accounting)

Full Marks: 80

Time: Three hours

The figures in the margin indicate full marks for the questions.



1.    (a) Fill in the blanks :        1x5=5

(i)     LIFO method is suitable in times of ____ prices.

(ii)   Material control aims at achieving effective material ____.

(iii)  Cost audit is concerned with the ____ of Cost Accounts.

(iv) When actual loss is more than the estimated loss, then the difference is considered to be ____.

(v)   

Depreciation is ____ expenses in cost.

(a)   Select the appropriate answer for each of the following questions :     1x3=3

(i) Which of the following is not a method of costing?

(ii) Specify the method of costing suitable to a toy-making unit

(4)   Multiple Operating Costing

(iii) In which of the following contracts Contract Costing is applied as a specialized system of Job Costing?

2.    Write short notes on (any four) :    4x4=16

(d)  Time and motion study

3.    (a) Define costing. Discuss the essentials of an Ideal Cost Accounting System.            4+8=12

(b) Following details relate to ATEACO Ltd. for the year ending 31.03.2013 :

 

01.04.2012

31.03.2013

Units

Rs.

Units

Rs.

Stock of Raw Materials

1000

12,000

800

10,000

Work-in-progress

800

16,000

1000

20,000

Stock of Finished Goods

6000

-

10000

-

Expenses during the year in Rs.

Direct Wages

6,00,000

Purchase of Raw Materials (97000 units)

11,14,000

Other Materials

36,000

Carriage Inward

5,640

Carriage Outward

3,000

Wages to Foremen

48,000

R & D Expenses

30,000

Other Wages

6,000

Manager’s Salary

72,000

Employee’s State Insurance

6,000

Power and Fuel

54,000

Office Expenses

36,000

Printing and Stationery

12,000

Counting House Salary

12,000

Sales of Scraps

1,640

Income Tax

22,000

Donation to Charity

5,000

Selling and Distribution expenses Rs. 1 per unit. Units manufactured during the year are 96000 Finished stock is valued at current cost. Prepare Cost Sheet showing the following :       2x6=12

4.    (a) Sunshine Electronics manufactures picture tubes for TV. Details of their operation during the year are given below :

Average monthly market demand – 2000 tubes

Ordering cost – Rs. 100 per order

Inventory carrying cost – 20% per annum

Cost of tubes – Rs. 500 per tube

Normal usage – 100 tubes per week

Minimum usage – 50 tubes per week

Maximum usage – 200 tubes per week

Lead time to supply – 6 to 8 weeks.

(i) Compute economic order quantity. If the supplier is willing to supply quarterly 1500 units at a discount of 5%, is it worth accepting.                                                                                      5

(ii) Compute the following :        2x3=6

(1) Maximum level of stock

(2) Minimum level of stock

(b) What do you mean by material control? Discuss its objectives.         4+7=11

5.    (a) A workman has taken 15 hours in performing a job. The standard hours fixed for the job are 20 hours. He is paid hourly payment @ Rs. 4. He is allowed to be paid 40% of the time saved. In addition, he also gets a dearness allowance of Rs. 2 a day of 8 hours.  Calculate his total earnings under:

(ii) Rawan Premium Plan;         5½+5½=11

(b) What do you mean by labour turnover? What steps should be taken to check the increasing rate of labour turnover? Discuss.   4+7=11

6.    (a) Assam Engineering Works has three production departments A, B, C and one service department S. From the following particulars, calculate labour hour rate for each of the production departments. Expenses for the period of 12 months :               

Particulars

Rs.

Rent

36,000

Power

  8,250

Indirect Wages

  5,200

Depreciation on Machinery

22,000

Electricity

  5,600

Canteen Expenses

  6,500

 

A

B

C

S

Light points

7

7

9

5

Floor space (sq. m)

300

250

450

200

Horsepower of Machine (HP)

65

30

30

40

No. of workers

2

3

6

2

Direct wages (in Rs.)

12,000

14,000

18,000

8,000

Cost of machine (in Rs.)

50,000

60,000

80,000

10,000

Working days – 200 days of 8 hours each. Service rendered by service department S to production departments A, B and C are 30%, 20% and 50% respectively.

(b) Define overhead, How are overheads classified? State four reasons of over-absorption or under-absorption of overheads.            2+5+4=11

7.    (a) From the following particulars, prepare Contract Account for the year ended on 31st  December, 2013 :                                     11

Rs.

Materials sent to site

1,90,000

Wages paid

1,20,000

Wages outstanding

5,500

Direct expenses

60,000

Establishment charges

52,000

Special plant installed at cost

2,00,000

Cost of work not certified

25,000

Value of special plant of 31.12.2013

1,70,000

Materials at site on 31.12.2013

21,000

Total contract price

12,00,000

Cash received

5,94,000

Retention – 10% of work certified Sale of scrap

2,000

General plant costing Rs. 1,20,000 was used for 3 months. Depreciation on that is to be provided at 15 % p.a.

(b) What do you mean by ‘Cost Audit’ and ‘Cost Management’? Discuss the functions of a Cost Auditor.       3+3+5=11

 

-000-

PREVIOUS YEAR QUESTION PAPERS


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2013


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2014


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2015


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2016


➥ COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2017


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2018


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2019


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2022


COST ACCOUNTING QUESTION PAPER 2023

0/Post a Comment/Comments